Dans op TV

Dans is overal! In het theater, online, maar zeker ook op TV. De Nederlandse Dansdagen en NTR hebben de beste tv-programma's, dansfilms- en documentaires van de NTR voor je op een rij gezet.

Houd deze pagina zeker in de gaten, want dans is overal, ook op TV!

Kijktips van De Nederlandse Dansdagen

Oktober is dans maand bij de NTR, dat betekent extra veel dans op tv. De dansmaand werd op 3 oktober afgetrapt met een nieuwe aflevering van Dans met mij. De samenwerking tussen de Nederlandse Dansdagen en de NTR die een ode brengt aan de kwaliteit van het Nederlandse Dansveld.

Dans met mij 2021

Ambassadeurs van de dans, danser, presentator en acteur Jan Kooijman en ballet-icoon Igone de Jongh presenteerde voor het tweede jaar op rij dit prachtige programma. Ook dit jaar gaan ze weer in gesprek met talentvolle dansers en makers, afgewisseld met enkele  prachtige optredens.

Heb je Dans met mij nog niet gezien of kijk je het programma graag nog een keer? Bekijk dan Dans met mij 2021 en 2020 terug via NPOstart.

Dalton Jansen te gast bij De Sociëteit

Tijdens de Nederlandse Dansdagen 2021 won Dalton Jansen de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Een stimulatieprijs van €10.000,-  die jonge makers de kans geeft werk daadwerkelijk te creëren. Tot ieders verrassing besloot Dalton op het moment van ontvangstneming de prijs te delen met de overige twee makers in deze categorie. De Gemeente Maastricht zorgde er vervolgens voor dat het prijzengeld werd verhoogd naar €15.000,-, waardoor de prijs eerlijk kon worden verdeeld.

In deze aflevering van de Sociëteit onderbouwd Dalton zijn keuze voor het delen van de prijs en gaat dieper in op zijn makersschap, de betekenis erachter en waarom zijn werk innovatief is in het huidige danslandschap.  

Zie hier het interview met Dalton Jansen. 

NTR 'Dans met mij'

'Dans met mij' is terug! Dit keer met een nieuw format. In deze vierdelige reeks reist presentator en ambassadeur van de Nederlandse dans, Jan Kooijman, door heel Nederland om in gesprek te gaan met een nieuwe generatie dansers en makers. Wat is hun achtergrond, wat zijn hun drijfveren en waar staan ze nu in hun carrière? Hij vraagt ze speciaal voor het programma een choreografie te maken waarin die invloeden zichtbaar zijn.

In de vier afleveringen komen verschillende thema’s voorbij: de invloed van breakdance op hedendaagse dans, de danser als individu, roots en imperfectie. Jan Kooijman gaat hiervoor op bezoek bij acht verschillende choreografen: Shailesh Bahoran, Justin de Jager, Conny Janssen, Romee van de Meent, Junadry Leocaria, Rutkay Ozpinar, Redouan Ait Chitt en Sedrig Verwoert. Velen van hen hebben we al op het festival mogen verwelkomen en er zitten zelfs twee Zwaan winnaars tussen!

Danshuis

In Danshuis gaat presentator Hadassah de Boer langs 6 verschillende danshuizen doorheen heel Nederland. Elke aflevering staat één danshuis centraal. In deze danshuizen zijn meerdere dansstudio’s aanwezig, waarin verschillende makers aan het werk zijn. Er is plaats voor Modern, klassiek, streetdance en hiphop, maar ook andere mengvormen van dans komen voorbij. Mooie stukken repetities worden gefilmd afgewisseld met beelden van eerdere optredens. Ook het danshuis zelf wordt geportretteerd. Je krijgt een kijkje achter de schermen en krijgt via korte gesprekken met de dansers een beeld van hun leven tijdens deze moeilijke Coronatijd.

Podium Dans

In Podium Dans komen choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen aan het woord. Iedere aflevering staat één gast centraal. De meest recente voorstelling is het aanknopingspunt voor verdieping en reflectie op de dans in zal zijn verschijningsvormen. Een interview wordt afgewisseld met fragmenten uit eerdere voorstellingen, documentaires, reportages en dansfilms gerelateerd aan de desbetreffende gast.

Podium Dans x ND 2021
Afgelopen editie van de Nederlandse Dansdagen werden er tijdens het Gala eindelijk weer de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) Zwanen uitgereikt. De erkenningsprijs voor het Nederlandse dansveld. Om de winnaars nog een extra te belichten zal podium dans deze maand extra afleveringen online zetten waarin de Zwaanwinnaars centraal staan. Klik hier voor het overzicht van alle Podium Dans afleveringen. 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof