25 April 2022
Dit zijn de genomineerden van de Innovatieprijs

De genomineerden van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht zijn vandaag bekendgemaakt! Afgelopen maand konden dansprofessionals en -liefhebbers choreografen voordragen om kans te maken op deze vernieuwde stimuleringsprijs. Uit de meer dan honderd inzendingen heeft een 7-koppige jury bestaande uit dans- en cultuurprofessionals uiteindelijk drie makers geselecteerd.   

De genomineerden voor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2022 zijn:  

Simon Bus, Jordy Dik en Mohamed Yusuf Boss.   

De prijs wordt uitgereikt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 30 september 2022 in Theater aan het Vrijthof.   

20 April 2022
Een groot dansfeest in Maastricht! De 25ste editie van de Nederlandse Dansdagen komt eraan.

Dit jaar strijken de Nederlandse Dansdagen voor de 25e keer neer in Maastricht. Speciaal voor dit bijzondere jubileum zal het ‘feest van de Nederlandse dans’ extra groots gevierd worden. In theaters, op bijzondere locaties in de stad en vanaf online podia, maar ook voor het eerst vanuit de ‘Danstent’ op het Vrijthof – een interactief podium in het hart van de stad. Onder het motto Dans met mij worden met meer dan 100 activiteiten het publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht om dans in alle verschijningsvormen te vieren. Van klassiek ballet tot urban, van gerenommeerde gezelschappen tot de volgende generatie choreografen, van theater tot film en events voor een jong publiek – dit jaar ervaar je dans zoals nooit tevoren. 

3 Maart 2022
Together we stand #hArtforUkraine

Ook het culturele veld is ontdaan door de recentelijke gebeurtenissen in Oekraïne.

Dans wordt gekenmerkt door een internationaal karakter. Dansers over de hele wereld, waaronder Oekraïense en Russische dansers, werken samen om de kunst van dans te omarmen en te tonen aan iedereen met een hart voor dans. Een boodschap van samenhorigheid en kracht, die wie nu sterker willen uitdragen dan ooit! Onze steun gaat naar alle mensen die op dit moment geraakt worden door de gewelddaad van de oorlog.

In het weekend van 4 – 6 maart worden er verschillende acties georganiseerd waarmee culturele organisaties steun betuigen en/of geld op halen om in de huidige situatie Oekraïne te bij te staan. Meer over de diverse acties vind je hier: https://h-artforukraine.nl

24 Februari 2022
Nominatieronde nieuwe Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen gestart

De Nederlandse Dansdagen maakt vandaag bekend dat het de twee bestaande festivalprijzen samenvoegt tot één stimuleringsprijs, de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. Vanaf vandaag is het tevens mogelijk choreografen voor deze nieuwe prijs te nomineren.

De Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. Sinds 2007 reikt het de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht uit aan een talentvolle en veelbelovende choreograaf. In 2017 werd hier de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek aan toegevoegd, met als doel een bijdrage te leveren aan de innovatie van dans voor een jong publiek in Nederland.

20 Januari 2022
Wij zijn er klaar voor! #opencultuur

Kunst is als zuurstof voor de geest. Geen mens kan zonder. Juist daarom wordt het gebrek hieraan elke dag groter. We missen de inspiratie, sprankeling en ontroering.

Als podiumkunstenaars hebben we er al bijna twee jaar alles aan gedaan om in beweging en zichtbaar te blijven. Ons publiek is te belangrijk voor ons. Ondanks alle beperkingen hebben we de toeschouwers op allerlei mogelijke creatieve manieren weten te bereiken.
Maar het houdt nu op. De rek is eruit.

Het aanpassen wordt steeds moeilijker door de wisselende maatregelen met nauwelijks enige voorbereidingstijd. We vragen duidelijkheid. Niet vooruit en weer terug. Maar een helder draaiboek om stapsgewijs weer op te kunnen treden voor volle zalen.

Dat dit veilig kan, hebben we al lang bewezen. Het is nu aan u om te laten zien dat u ons als podiumkunstenaars serieus neemt. We zijn er klaar voor, u ook?

#OpenCultuur

18 Oktober 2021
Proef cultuur tijdens Museumnacht Maastricht

22 oktober 2021: Art Appetizer

Zorg dat je nog op tijd een van de laatste tickets voor de Art Appetizer op vrijdag 22 oktober 2021 bemachtigt, waarmee je een avond lang bij ruim 10 art venues kunt genieten van bijzondere exposities, intieme theater- en dansvoorstellingen, video-art, live muziek en meer. Mis het niet!

3 Oktober 2021
Toer van Schayk ontvangt als eerste de Dansspeld

Choreograaf, beeldend kunstenaar en eregast van de Nederlandse Dansdagen 2021, Toer van Schayk, ontving gisteravond tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala in Maastricht de eerste Dansspeld als teken van erkenning voor de kennis, wijsheid en eigenzinnigheid die hij al decennialang bijdraagt aan het dansveld. Een sieraad van de dans, voor een sieraad voor de dans, als symbool van continuïteit en het markeren van ons cultureel geheugen. 

Maker en ontwerper van het sieraad is Trudi van Schaik.

3 Oktober 2021
Raad van Toezicht verwelkomt nieuwe voorzitter en vice-voorzitter!

De Nederlandse Dansdagen benoemt Mavis Carrilho tot nieuwe voorzitter en Ahmed Marcouch tot vice-voorzitter van de Raad van Toezicht. Scheidend voorzitter Ton Rombouts en vice-voorzitter Wil Rutten ontvangen Teken van Verdienste voor de stad Maastricht.

2 Oktober 2021
Dansprijzen 2021 zijn uitgereikt!

Een Gouden Zwaan voor Emio Greco en Pieter C. Scholten, Zwanen voor de productie 'De Panter' van Dunja Jocic en danseres Chloé Albaret, én Dalton Jansen en Honey Eavis gekroond tot winnaars van de Nederlandse Dansdagen prijzen
 

30 September 2021
Nieuwe jeugddansprijs

In 2020 initieerde het complete jeugddansveld een gesprek over hoe erkenning te geven aan het groeiende belang van jeugddans. De wens om een prijs hiervoor in het leven te roepen leefde al langer. In 2022 is het dan eindelijk zover.

22 Juli 2021
Nieuwe samenwerkingen Virtual Residenties 2021

De Nederlandse Dansdagen is trots om te kunnen melden dat het in het kader van het project Virtual Residencies een bijzondere samenwerking aangaat met drie partners in talentontwikkeling. Moving Futures, Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant dragen ieder een of meerdere makers aan uit de door hen ondersteunde groep choreografen, die voor het festival in 2021 een nieuw, online werk zullen maken ten behoeve van dit bijzondere project.

24 Mei 2021
Romee van de Meent en Rutkay Özpinar over Dans met mij

Eerder vertelde Justin de Jager, Redouan Ait Chitt en Sedrig Verwoert ons al hoe ze hun deelname aan het NTR-programma Dans met mij hadden ervaren. We vroegen ook Romee van de Meent en Rutkay Ozpinar over hun deelname aan Dans met mij. Hoe hebben ze het ervaren? En welke betekenis hangen zij aan de uitspraak Dans met mij.

29 April 2021
Persbericht Nederlandse Dansdagen 2021

Het is officieel, de Nederlandse Dansdagen 2021 komen eraan! Van 30 september tot en met 7 oktober, in en vanuit Maastricht. Het dans festival van Nederland dat je absoluut niet mag en wil missen.

Download het persbericht hier.

22 April 2021
Redouan Ait Chitt en Sedrig Verwoert over 'Dans met mij'

In de laatste aflevering van de serie gaat Jan Kooijman in gesprek met twee bekenden van de Nederlandse Dansdagen, Redouan Ait Chitt (Redo) en Sedrig Verwoert. We spraken ze kort over Dans met mij.

15 Maart 2021
Meld je aan voor de jury van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht

De Nederlandse Dansdagen is opzoek naar professionals uit de culturele sector die het jurypanel van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht komt versterken. Ben jij werkzaam in de cultuursector? En zet jij je expertise en kennis op het gebied van dans graag in om veelbelovende choreografen een kans te bieden nieuw en innovatief werk te maken? Dan zijn we opzoek naar jou.

3 Maart 2021
Digitale Dansgeprekken: In gesprek met de sub-sector

In 2020 werden de Digitale Dansgesprekken opgezet met als doel, samen met de danssector tot nieuwe beleidspunten te komen. Zodat we in 2022 namens de hele danssector het ‘discours voor een nieuwe fase binnen de Nederlandse 2025-2028’ aan de minister van OCW kunnen overhandigen.

Vandaag gaan de sub-sector gesprekken van start. Samen met sub-sector coördinatoren en genodigden zetten we de gesprekken voort. Zodat er ten tijde van het festival een tussenstand aan jullie kunnen presenteren en we samen met jullie het gesprek kunnen aangaan.

Voor meer informatie klik hier

28 Januari 2021
De Belofte

‘De Belofte van de lege zaal’, een hoopvolle tekst speciaal geschreven voor één theater werd al snel omarmd door de gehele culturele sector. De tekst, geschreven door Jan Beuving, groeide uit tot een poëtisch statement dat per 28 januari door 400 theaters, podia, producenten, impresariaten, academies, sectorinstellingen, festivals, koren, orkesten, ensembles, dans- & theatergezelschappen wordt verspreid. Aan alle mensen die theater een warm hart toedragen.

2 Oktober 2020
Dansprijzen 2020

Op donderdag 1 oktober werden tijdens de 23e editie van de Nederlandse Dansdagen de jaarlijkse Festivalprijzen, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020 en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020 uitgereikt.

De VSCD reikt dit jaar vanwege de Coronacrisis geen Zwanen uit, maar de Dansjury maakte wél over het seizoen 2019/2020 haar nominaties bekend tijdens de Nederlandse Dansdagen 2020. De uitreiking van de prijzen wordt uitgesteld naar volgend jaar, waarbij de jury per prijs de prestaties en voorstellingen over twee seizoenen zal meenemen in haar afwegingen en keuzes.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof