Marco Goecke

Winnaar Jiří Kylián Ring 2022

Regina Brocke

Marco Goecke ontvangt de prestigieuze Jiří Kylián Ring

In aanwezigheid van Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden werd tijdens de opening van de achttiende editie van het Holland Dance Festival voor de achtste keer de Jiří Kylián Ring uitgereikt.

De Duitse choreograaf Marco Goecke ontving de prestigieuze Jiří Kylián Ring van de winnaar van 2020: Marian Sarstädt. Zij ontving de ring vanwege haar belangrijke werk voor de Nederlandse danswereld.
 
Marco Goecke (1972) begon in 1988 aan de balletacademie aan de balletacademie aan de Heinz Bosl-stichting in München en vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 1995 zijn diploma behaalde. Vervolgens werkt hij bij de Duitse Staatsopera Berlijn, het Theater Hagen en het Stuttgarter Ballet. In 2008 werd hij huischoreograaf bij het Scapino Ballet in Rotterdam. Ook voor Nederlands Dans Theater creëerde de choreograaf verschillende werken voor zowel NDT 1 als NDT 2. Door de internationale pers in het gezaghebbende danstijdschrift Ballett-Tanz werd hij tot hét nieuwe grote choreografische talent uitgeroepen. In december 2006 won hij de Nijinsky Award voor meest belovende en opvallendste choreograaf in de internationale dans. In 2007 werd hij genomineerd voor Der Faust, de Duitse Theaterprijs. In 2017 werd de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie aan zijn productie Midnight Raga dat hij voor NDT 2 maakte, toegekend. Sinds 2019 is Goecke artistiek leider van Staats Ballet Hannover.

Jiři Kylián Ring

De Jiři Kylián Ring uitreiking is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiři Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar, die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.

Het ontwerp van de Ring is van Hans Appenzeller en bestaat uit een set van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs een ring. De ringen zitten op een ringmaatstok en zijn oplopend in maat. Degene die hem ontvangt mag een passende ring uitzoeken en deze ook houden wanneer hij of zij de prijs doorgeeft. De winnaar ontvangt ook een financiële stimulans van vijfduizend euro van de Kylián Foundation.

Eerder winnaars waren:

2020 Marian Sarstädt | 2018 Alexandra Radius & Han Ebbelaar | 2016 Roel Voorintholt & Ton Wiggers | 2014 Janine Dijkmeijer | 2012 Ingrid Wolff | 2010 Ellen Knops | 2008 Michael Schumacher | 2006 Jiři Kylián

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof