Dansprijzen

Festival- en VSCD-prijzen

De Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en de prestigieuze Zwanen brengen elk afzonderlijk én in gezamenlijkheid de actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk danstalent voor het voetlicht.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, in 2007 in het leven geroepen, is een stimuleringsprijs voor veelbelovend choreografietalent die (nog) geen structurele subsidie ontvangt. De genomineerden worden door professionals uit het dansveld en dansliefhebbers aangedragen, een jury kiest de winnaar. De jury bestaat uit professionals en dansliefhebbers werkzaam in de cultuursector met expertise en kennis op het gebied van dans. De winnaar van de prijs ontvangt een financiële ondersteuning van € 10.000, die beschikbaar wordt gesteld door de gemeente Maastricht. Hiermee kan de winnende maker een nieuw werk ontwikkelen. Dit werk of een speciaal ontwikkeld vooronderzoek in aanloop tot het eindwerk, zal tijdens de volgende editie van de Nederlandse Dansdagen in première gaan.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek is eveneens een stimuleringsprijs voor choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. Deze prijs heeft als doel de innovatie van dans voor het jonge publiek van 4 tot 18 jaar in Nederland te stimuleren. Ook in dit geval zal de winnende choreograaf met het nieuwe werk in première gaan tijdens de eerstvolgende editie van de Nederlandse Dansdagen.

De VSCD Zwanen 

De Zwanen zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Deze ‘Oscars’ van de Nederlandse dans zijn al sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Alle genomineerde gezelschappen, choreografen en dansers hebben in het afgelopen seizoen een uitzonderlijke artistieke kwaliteit geleverd. De prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. De VSCD Dansprijzen over seizoen 2019/2020 & 2020/2021 werden uitgereikt tijdens de afgelopen editie van de Dansdagen.

Er zijn twee categorieën waarin Zwanen worden overhandigd: de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie en de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie.
Daarnaast rijkt de VSCD ook nog de Gouden Zwaan uit. Deze prijs wordt overhandigd aan een danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt.

Jeugddansprijs 

Tijdens de avond van de Nederlandse Dans op donderdag 30 september 2021 werd er een nieuwe dansprijs in het leven geroepen. Het jeugddansveld en de jeugddans is levendiger, groter en relevanter dan ooit. Tijdens de aankomende, 25e, editie van de Nederlandse Dansdagen in 2022 zal daarom voor het eerst de nieuwe jeugddansprijs uitgereikt worden. Deze prijs is op initiatief van het gehele jeugddansveld in het leven geroepen. Met deze prijs wordt eindelijk gehoor gegeven aan een jarenlange wens voor erkenning aan het groeiende belang, de kwaliteit en de innovativiteit van de jeugddans in Nederland, zoals dit wel gemeengoed is binnen het volwassen circuit.  Er worden twee prestatieprijzen uitgereikt: een voor meest indrukwekkende productie en een voor meest indrukwekkende prestatie. De prijs heeft betrekking op voorstellingen met een doelpubliek van 2 tot 18 jaar.

Jiří Kylián Ring

De uitreiking van de Jiří Kylián Ring is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De Ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiří Kylián werd gevraagd de Ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld. De ring is ontworpen door Hans Appenzeller en bestaat uit een set van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs een ring. Degene die de ring wint mag een passende ring uitzoeken om deze te houden wanneer de hij of zij de prijs doorgeeft. De ontbrekende ring wordt vervangen door een nieuwe ring. 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof